Tuesday 17 May 2016

Resepi Ikan bawal masak santan

Macam rajin pulak upload resepi kan. Tapi yang ni, memang jadi kegemaran my father. Dulu, bapak yang selalu masak. Kalau tanya dia, resepi ni nama apa, ada la yang dia reka kan. So, kita bagi nama ikan bawal masak santan. Haha..tak glam langsung. Takpa laaa. Ni kalau untuk versi budak-budak, pun layankan jerla. Sebab sekarang, kena pikir jugak perut anak-anak kan. Kalau resepi ni, nak guna ikan kerisi ka or ikan apa-apa pun boleh. Tapi, my family biasa guna ikan bawal putih tu. Dalam gambar bawah ni, missing serai. Sebab dah habes. Guna ja bahan apa ada dalam rumah.





Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal putih
5 ulas bawang putih- dihiris halus
1 labu bawang besar-dihiris
1 batang serai- dihiris nipis
1 inci halia- dihiris nipis
4 biji cili padi
¼ kotak santan kara
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Ikan bawal dilumurkan dengan kunyit dan garam, digoreng sehingga garing. Angkat dan tumiskan serai, bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi. Bila dah naik bau, masukkan santan. Kalau agak pekat, boleh tambah air. Masukkan serbuk kunyit dan garam. Kacau sampai masak. Tutup api dan siram atas ikan bawal tadi.


Biasa kalau masak guna santan ni, tipsnya tak boleh tinggal dapur. Kalau tak, santan ni nampak macam pecah kan.  Kalau cili padi tu digoreng sekali, kuah ni akan rasa pedas sikit, tapi still boleh la kanak-kanak ni makan. Kalau tak goreng dulu cili padi tu, rasa cili padi tu macam tak hilang. Entah macam mana nak cakap entah. Haha. Lagi best kalau dia garing. Baru la layan sangat. 

No comments:

Post a Comment