Macam rajin pulak upload resepi kan. Tapi yang ni, memang
jadi kegemaran my father. Dulu, bapak yang selalu masak. Kalau tanya dia,
resepi ni nama apa, ada la yang dia reka kan. So, kita bagi nama ikan bawal
masak santan. Haha..tak glam langsung. Takpa laaa. Ni kalau untuk versi
budak-budak, pun layankan jerla. Sebab sekarang, kena pikir jugak perut
anak-anak kan. Kalau resepi ni, nak guna ikan kerisi ka or ikan apa-apa pun
boleh. Tapi, my family biasa guna ikan bawal putih tu. Dalam gambar bawah ni, missing serai. Sebab dah habes. Guna ja bahan apa ada dalam rumah.
Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal putih
5 ulas bawang putih- dihiris halus
1 labu bawang besar-dihiris
1 batang serai- dihiris nipis
1 inci halia- dihiris nipis
4 biji cili padi
¼ kotak santan kara
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Ikan bawal dilumurkan dengan kunyit dan garam, digoreng
sehingga garing. Angkat dan tumiskan serai, bawang besar, bawang putih, halia
dan cili padi. Bila dah naik bau, masukkan santan. Kalau agak pekat, boleh
tambah air. Masukkan serbuk kunyit dan garam. Kacau sampai masak. Tutup api dan
siram atas ikan bawal tadi.
Biasa kalau masak guna santan ni, tipsnya tak boleh tinggal
dapur. Kalau tak, santan ni nampak macam pecah kan. Kalau cili padi tu digoreng sekali, kuah ni
akan rasa pedas sikit, tapi still boleh la kanak-kanak ni makan. Kalau tak goreng
dulu cili padi tu, rasa cili padi tu macam tak hilang. Entah macam mana nak
cakap entah. Haha. Lagi best kalau dia garing. Baru la layan sangat.
No comments:
Post a Comment