Wednesday 10 February 2016

Resepi ikan bakar bersantan

Selalu kalau search internet, banyak resepi ikan bakar masak sambal. Tapi, jarang jumpa ikan bakar santan. Resepi ni banyak kali buat, tapi lepas tu lupa dah bahan-bahan dia. So, mari la catatkan kat sini. Next time boleh refer kalau nak masak lagi.

Hubs new favourite, ikan bawal emas bakar santan. This recipe was taught by one of the owner yang selalu kami makan di kuala perlis, tapi diolah sebab dah lupa resepi sebenar. Bila try harini rasa macam sedap.haha..so, here it go

I ekor ikan bawal emas
2 btg serai
4 biji cili padi
1/2 kotak santan kara
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecik jintan manis (boleh pakai serbuk)
1/2 inci kunyit hidup (boleh guna kunyit serbuk)
3 ulas bawang merah
Garam
1 sudu marjerin

Santan, cili padi, kunyit, bawang dan serai diblender. Masukkan susu, garam, jintan manis dan marjerin. Kacau sehingga sebati. Ratakan atas ikan, bakar pada suhu 180•c selama 30min untuk setiap bahagian or sehingga masak. Bila nak dialihkan, ratakan lagi atas ikan and sambung bakar. Kalau dalam oven yang biasa kami guna, kena set fan bake, so baru ada effect hangit macam panggang atas bara.

Santan tu mesti pekat, or else kalau cair nanti dia kurang la besalut atas ikan. Penah juga try pakai santan perah tu, tapi macam kurang berlemak. So, try santan kara ni baru rasa macam lemak mengancam.hehe.. Jintan manis tak boleh terlalu banyak, or nanti dia akan ada rasa pahit. And if nak pedas boleh la tambah cili padi. Tapi, untuk ikan bakar, rasanya better la not too spicy sebab biasa kan ikan bakar cicah dengan sambal belacan. And tips best, kalau ikan bawal emas ni, kulit dia tu sangatla rangup bila bakar. Kami adik beradik kalau mak masak ni, sure berebut kulit. Sebab isi dia rasa macam biasa jerla. Nak masak, kena yang betul-betul fresh. baru sedap


No comments:

Post a Comment